Titel: Tillbakavänd trolldom.

Meddelare: Änka Sara Persson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stranne

Det var på det viset att det inte var någon god lycka med korna på ett ställe, där jag tjänade. Då talade jag med "Lapp-Tommas" om den saken, och han lärde mig, huru jag skulle göra. Jag lade mig på lur en natt i ladugårdssvalen. Frampå natten kom hustrun från en annan av granngårdarna och gick in i ladugården. Då hon kom tillbaka ut, stod jag där och väntade på henne. "Vad har du här att göra mitt i natten?" frågade jag henne. Fick intet svar! Så sade jag vidare: "Du går inte här i någon god mening, du. Men det skall du veta, att det onda, som du ämnat åt våra kor, skall drabba dina egna." Så hade "Lapp-Tommas" lärt mig göra. - Den vintern fick de dra ut fyra kor ur fähuset där i gården, men våra kor gick alldeles fria.